Wiecie, że przetworzone mięso jest w „Grupie 1” pokarmów kancerogenne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)?
Kancerogenne czyli rakotwórcze.
No i w „Grupie 1” czyli na równi z paleniem papierosów.
– Taka klasyfikacja oznacza, że istnieją WYSTARCZAJĄCE DOWODY na BEZPOŚREDNI ZWIĄZEK między jedzeniem przetworzonego mięsa, a zachorowaniami na raka – przeczytacie na stronie WHO.
Nic nowego, ogłosili to już kilka lat.
Ale zobaczyłem dziś, że dzieci przyniosły po zakupach z Lidla magnez na lodówkę – opracowany z jakimś polskim Insytutem Żywienia – z piramidą żywienia.
I tam oczywiście prawie na samej górze.. mięsko, półkę niżej mleko i jogurty.
Ech.
Dbajcie o siebie, pomyślcie o ograniczeniu jednego i drugiego!
PS. przetworzone mięso = to boczek, salami, hot-dogi, szynki.
PS.2. czerwone mięso jest w „Grupie 2A”. Czyli związek z rakiem jest wykazany, ale nie jest aż tak bezpośredni.