Input your search keywords and press Enter.

Przetworzone mięso powoduje raka (WHO)

Wiecie, że przetworzone mięso jest w „Grupie 1” pokarmów kancerogenne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)?

Kancerogenne czyli rakotwórcze.

No i w „Grupie 1” czyli na równi z paleniem papierosów.

– Taka klasyfikacja oznacza, że istnieją WYSTARCZAJĄCE DOWODY na BEZPOŚREDNI ZWIĄZEK między jedzeniem przetworzonego mięsa, a zachorowaniami na raka – przeczytacie na stronie WHO.

Nic nowego, ogłosili to już kilka lat.

Ale zobaczyłem dziś, że dzieci przyniosły po zakupach z Lidla magnez na lodówkę – opracowany z jakimś polskim Insytutem Żywienia – z piramidą żywienia.

I tam oczywiście prawie na samej górze.. mięsko, półkę niżej mleko i jogurty.

Ech.

Dbajcie o siebie, pomyślcie o ograniczeniu jednego i drugiego!

PS. przetworzone mięso = to boczek, salami, hot-dogi, szynki.
PS.2. czerwone mięso jest w „Grupie 2A”. Czyli związek z rakiem jest wykazany, ale nie jest aż tak bezpośredni.